""

Hoe wordt de kinderopvangtoeslag berekend?


Je kan een kinderopvangtoeslag krijgen voor een volle dag of een halve dag in de kinderopvang.
Als je kindje minstens 5 uur aanwezig is in de kinderopvang, telt zijn aanwezigheid als een volle dag. Per volle dag ontvang je 3,50 euro, bovenop je maandelijks bedrag.
 

Als je kindje minder dan 5 uur aanwezig is, heb je geen recht op de volledige toeslag.
Je hebt dan wel nog recht op een halve kinderopvangtoeslag als je kindje minstens 3 uur in de kinderopvang verblijft.

Moet ik het aantal dagen zelf doorgeven?

Je hoeft zelf niets te doen. Het kinderdagverblijf houdt het aantal aanwezigheidsdagen van je kindje bij en geeft het aantal volle en halve dagen door van de vorige maand. Wij ontvangen dan het totaal aantal opvangdagen en berekenen het juiste bedrag. De betaling van de kinderopvangtoeslag van de vorige maand komt automatisch op je rekening rond de 20ste van de volgende maand.

Wat als het bedrag niet klopt?

Heb je een vraag over het betaalde bedrag? Bekijk eerst even met het kinderdagverblijf of het juiste aantal opvangdagen werd geteld en doorgegeven. Als het doorgestuurde totaal niet klopt, zal het kinderdagverblijf een nieuw aantal doorgeven. Op basis van de nieuwe gegevens kunnen we dan een herberekening doen.

Moet ik de kinderopvangtoeslag aanvragen?

Dat is afhankelijk van je situatie.

Heb je in Vlaanderen al een Groeipakket, dan gaat alles automatisch. Je ontvangt deze toeslag op de rekening waarop we je Groeipakket storten. Je moet dus geen aparte aanvraag meer indienen.

Woon je in Brussel en gaan je kinderen naar een Nederlandstalige kinderopvang waar je niet betaalt op basis van je inkomen? Omdat je in Brussel woont, hebben we geen gegevens om je automatisch uit te betalen. Je moet dus zelf nog een aanvraag doen.

Tot wanneer heb ik recht op de kinderopvangtoeslag?

Zolang je kindje enkel naar de kinderopvang gaat en nog niet naar school, heb je recht op de kinderopvangtoeslag.

Start je kindje op de kleuterschool? Dan ontvang je geen toeslag meer voor de kinderopvang maar heb je wel recht op de kleutertoeslag.