Wanneer heeft je kind recht op de ondersteuningstoeslag?

  • Je kind scoort minstens 12 punten op de medisch-sociale schaal.
  • Je kind is jonger dan 21 (je ontvangt de toeslag tot en met de maand waarin je kind 21 wordt).
  • Je kind woont in Vlaanderen of Brussel.
  • Je kind is Belg of voldoet aan de nationaliteitsvoorwaarde.

Hoeveel bedraagt de ondersteuningstoeslag?

De ondersteuningstoeslag bedraagt maandelijks € 324,73. De ondersteuningstoeslag komt vanaf januari 2023 in de plaats van het basisondersteuningsbudget (€ 300), waarvan de betaling tot en met december 2022 gebeurt door je zorgkas.

Wie ontvangt de ondersteuningstoeslag?

We betalen de ondersteuningstoeslag aan wie het Groeipakket ontvangt.

Wanneer ontvang je de ondersteuningstoeslag?

Je ontvangt de ondersteuningstoeslag op de 8ste van de maand, gelijktijdig met het basisbedrag van je Groeipakket. Let op: de betaling gebeurt dus niet op het einde van de maand, zoals bij je zorgkas het geval is.

De ondersteuningstoeslag voor de maand januari 2023 ontvang je op 8 februari 2023. Denk je recht te hebben op de ondersteuningstoeslag en heb je die in februari 2023 niet ontvangen? Contacteer ons dan.

Moet ik de ondersteuningstoeslag aanvragen?

Niet als je kind in Vlaanderen woont

Woont je kind in Vlaanderen, dan moet je de ondersteuningstoeslag niet aanvragen. FONS zal de toeslag automatisch uitbetalen als je kind er recht op heeft.
 

Wel als je kind in Brussel woont

Woont je kind in Brussel, dan kan je de ondersteuningstoeslag schriftelijk (of per e-mail) aanvragen bij FONS. Bezorg ons ook een attest dat aantoont dat je al een toeslag op de kinderbijslag voor een kind met een beperking of handicap ontvangt via een Brusselse uitbetaler.