Veelgestelde vragen

Wat is het Groeipakket?

Het Groeipakket is de nieuwe Vlaamse kinderbijslag.

Vanaf 1 januari 2019 is de kinderbijslag niet langer een federale, maar een regionale bevoegdheid.

Elk kind gedomicilieerd in Vlaanderen krijgt voortaan een Groeipakket met bedragen en eventuele toeslagen op maat van dat kind. Zo krijgt elk kind maximale groeikansen.

Is je kind geboren voor 1/1/2019? Lees hier wat er in het Groeipakket van je kind kan zitten.

Is je kind geboren na 31/12/2018? Lees hier wat er in het Groeipakket van je kind kan zitten.

Waarin verschilt het Groeipakket van de kinderbijslag?

Het grootste verschil is dit: het Groeipakket is nog meer op maat van elk kind. Met toeslagen afgestemd op de situatie van het kind en zijn gezin.

Precies daarom wordt de kennis en ervaring van wie het beheert, berekent en uitbetaalt zo belangrijk. 

Je kunt bij FONS alvast rekenen op specialisten: mensen die al jarenlang ervaring hebben bij FAMIFED, het federaal agentschap voor de kinderbijslag, en die van dichtbij betrokken waren bij het ontstaan van het Groeipakket. 

Zo ben je zeker dat jouw Groeipakket correct wordt beheerd, berekend en uitbetaald.

Ik heb al kinderen. Krijg ik ook een Groeipakket?

Vanaf 1 januari 2019 heeft elk kind gedomicilieerd in Vlaanderen recht op een Groeipakket.

Kinderen geboren voor 2019 krijgen een Groeipakket met de bedragen van de 'oude' kinderbijslag. Ze kunnen ook recht hebben op een toeslag uit het Groeipakket.

Kreeg je reeds kinderbijslag van FAMIFED? Dan hoef je niets te doen. FAMIFED betaalt in januari 2019 nog je kinderbijslag voor december 2018. Daarna start FONS automatisch en zonder onderbreking met de betaling van het Groeipakket. 

Krijg je er vanaf 2019 een kindje bij? Dan betaalt FONS tijdig en correct het startbedrag en de nieuwe bedragen van het Groeipakket voor je kleine spruit. 

Ik ben zwanger. Wat moet ik doen?

Voor kindjes geboren na 31 december 2018 kan je via het aanvraagformulier je startbedrag aanvragen bij FONS. FONS betaalt dan na de geboorte ook maandelijks het Groeipakket van je kind.

Wat als ik verhuis naar Brussel, Wallonië of de Duitstalige Gemeenschap?

Dan geldt de kinderbijslagregeling uit die regio. 

Meer info vind je hier:
•    Brussel
•    Wallonië
•    Duitstalige Gemeenschap

Gaat je kind naar school in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende onderwijsinstelling in Vlaanderen of Brussel, dan kan je wel nog een schooltoeslag (vroegere schooltoelage) en de kleutertoeslag krijgen als je aan de voorwaarden voldoet. 

Gaat je kindje naar een door Vlaanderen erkende kinderopvang waar de dagprijs niet berekend is op basis van je inkomen, dan kun je recht hebben op de kinderopvangtoeslag.